Unieke muurschilderingen in de Romeinse Herberg

In de zomer van 2017 heeft de Academie voor Kunst en Ambacht in opdracht van Simon Mimon, de Herbergier van de Romeinse Herberg een muurschilderij ontworpen en gemaakt voor op het terras. De uitgangspunt van Simon was: De Tuin van Venus; een gezellig Romeins sfeertje creëren waar iedereen gezamelijk en informeel met elkaar aan het eten, drinken en socialiseren is.

We hadden besloten om een  lectisternium af te beelden. Een lectisternium is een Romeinse offermaal aan de goden waarbij beelden van de goden en godinnen (in dit geval Mars en Venus) aanzaten. Het festijn heeft in de Romeinse tijd verschillende vormen aangenomen. In sommige gevallen kon het wel 7 dagen duren. Het doel van een lectisternium is dank aan de goden of vragen om gunsten.

Het formaat van de muur is ongeveer 100m2. Na onderzoek aan de muur is gekozen voor de schildertechniek secco (ook wel fresco-secco genoemd). Bij deze techniek wordt met pigment met een organisch bindmiddel op een droge muur geschilderd. In dit geval hebben wij kalkcaseïne gebruikt.

De secco techniek werd in de tijd van de Romeinen al gebruikt. Dit werd ook gedaan in combinatie met fresco. Secco is voornamelijk geschikt voor binnen, waar de muurschilderij beschermd is van weersinvloeden. Daarom hebben wij, na het voltooien van de muurschilderij, een beschermlaag over de muur gedaan om het weerbestendig te maken.

De groep kunstenaars die de muurschildering hebben ontworpen en geschilderd hebben, zijn:

  • Lukas Stofferis
  • Hester van der Heijden
  • Els Crum
  • Marian van Lookeren Campagne
  • Katrien Danschutter
  • Rattan Bhagwandin

Van 21 tot en met 25 augustus 2017 zijn de kunstenaars bezig geweest met deze muurschildering. In de weken daarvoor zijn wij druk bezig geweest met het maken van de ontwerpen en het voorbereiden van de muur.

De Romeinse Herberg heeft dus ook prachtige muurschilderingen aangebracht met een Romeinse schildertechniek. Deze muurschilderingen zijn zeker een bezoek aan de Romeinse Herberg waard!